“Zo’n groei in mijn persoonlijke ontwikkeling had ik niet verwacht.” – Twan de Kort
Sinds oktober 2022 volgt Twan de Kort (46 jaar) de cursus ‘hybride techniekopleider’. Zo leert hij hoe hij zijn technische kennis en ervaring kan doorgeven. Aan jong talent en collega’s. Inmiddels brengt Twan de opgedane theorie in praktijk door zijn stage op het Koning Willem I College. “Het delen van mijn jarenlange vakkennis heeft ook een maatschappelijk belang: jongeren enthousiasmeren voor techniek.”
“De cursus hybride techniekopleider is écht een aanrader. Door alles wat je leert, ziet en doet in de praktijk, word je meer vaardig. Zowel op pedagogisch, didactisch als technisch gebied. Daarbij groei je ook als persoon. Je daagt jezelf uit. En geeft jouw eigen levenservaring door”, begint Twan zijn verhaal.
Werken en leren
Werken en leren combineren; het is Twan niet vreemd. Zo volgde hij aan het begin van zijn carrière de mbo- én hbo-deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde. En met succes. Van machinaal verspaner in 2000 groeide hij binnen Wärtsilä door naar kwaliteitscontroleur, werkvoorbereider en services als technical support engineer. “Oftewel ‘propulsion expert’. Deze functie heb ik nu sinds 2010. Vooral de variatie in mijn werk vind ik het allerleukste. Maar, ik was wel na al die jaren wel toe aan iets nieuws”, aldus Twan.
Van feedback naar cursus
Dat vond hij in de cursus hybride techniekopleider. Door uitkomst van de 360-gradenfeedback-methode. Uit reacties van familie, vrienden en collega’s bleek dat ze in Twan een coach of leerkracht zagen. “Dat is eigenlijk ook wat ik in mijn werk doe. Als een collega of klant een vraag heeft, leg ik het graag uit. Hoe iets werkt, waarom het zo in elkaar steekt”, licht Twan toe. “In het gesprek met HR kwam de cursus hybride techniekopleider naar voren. Helaas stak corona even een stokje ervoor. Maar gelukkig kon ik in oktober 2022 toch starten.”
In de praktijk
Voor zijn stage staat Twan gemiddeld 4 uur per week voor de vmbo-klas Techniek op het Koning Willem I College in Den Bosch. “De praktijkruimte op deze school voelde heel ‘natuurlijk’ aan. Dit creëerde meteen directe aansluiting bij de leerlingen. Daarbij kon ik al bij mijn eerste ‘eigen’ les de theorie uit mijn cursus in praktijk brengen. Bijvoorbeeld de lesvoorbereidingsformulieren. Dat klinkt als een protocol; heel stijf. Maar ik zie nu écht het nut ervan in. Dat is mijn leidraad: hoe houd ik de leerlingen bij de les, hoe breng ik de lesstof over en hoe toets ik dat?,” vertelt een enthousiaste Twan. “Bovendien krijg ik meer feeling bij mijn rol als techniekopleider. Niet alleen speelt vertrouwen een hele grote rol, maar ook duidelijkheid. Daar werk ik steeds verder aan.”
Niet verzanden in details
“Zo let ik beter op mijn manier van uitleg”, vervolgt Twan zijn verhaal, “Voor de klas, maar ook bij collega’s en klanten. Ik ken onze producten van binnen en buiten. Alle technische kennis zit al in mijn hoofd. En dus, bij vragen, ging ik direct naar de kern. Nu ga ik een paar stappen terug in mijn gedachtegang. Bouw ik het antwoord op, waarbij ik concreet en duidelijk ben. Ik verzand niet meer in details, maar houdt de voortgang erin. Juist dat versnelt de communicatie onderling.”
En door…
Klaar met leren, is Twan sowieso nog niet: “Of ik ga nog verder leren. Of ik wil meedraaien in een flexpool om gastlessen te geven op vmbo- of mbo-scholen. Om zo mijn kennis en ervaring met de jongere generatie te blijven delen.” Zijn motivatie komt vooral voort uit zijn eigen loopbaanverloop. Daarbij staat Wärtsilä als organisatie ook voor een leven lang blijven leren. “De jongens en meisjes die nu mbo volgen, kiezen misschien, zoals ik, later voor hbo. Door mijn verhaal in zo’n gastles te delen, komen zij straks ook voor Wärtsilä werken,” sluit Twan af.
Afwisseling en uitdaging
Zoek jij, net als Twan, ook meer afwisseling en uitdaging in jouw werk? Volg dan de cursus hybride techniekopleider. Meld je aan voor de voorlichtingsbijeenkomst van 6 juli of neem contact op met de projectleider Carla Schrooyen via 06 – 12 05 99 56 of info@techniekcoalitiebrabant.nl. Of kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.