Digitaal leermanagementsysteem op de werkvloer voor een efficiënt onboardingstraject

De beste binding tussen de vakprofessional en jouw organisatie? Die start al voor de allereerste werkdag, bij de onboarding. Maar, wat als je bedrijf op korte tijd een snelle groei doormaakt? Eva van Olphen, HR-manager Madern Automation: “Dan moet je kijken naar efficiëntie, en hoe digitalisering daarin een rol kan spelen.” Daarvoor vroeg Eva de ‘strippenkaart’ van Techniekcoalitie Brabant aan. Met de inzet van maximaal 20 uur kosteloos advies, ligt er nu een solide basis voor het onboardingsproces bij Madern Automation.

Madern Automation, specialist in innovatieve post-press automatisering, kent een aantal bewogen jaren. Waar het bedrijf in Raamsdonkveer tot december 2021 onderdeel was van CSi Industries, ging het vervolgens zelfstandig verder als CSi packaging. Met ongeveer 35 man in dienst moest de bedrijfsstructuur opnieuw opgezet worden, waarbij Eva’s rol als HR-manager ontstond. “En dan zeg ik nu voormalig CSi packaging, want vanaf februari 2023 hebben wij onze krachten gebundeld in een fusie met Madern Tooling, uit Vlaardingen. Zo dragen wij nu de naam Madern Automation”, licht Eva toe. 

De kleine club groeit

“Naast deze bedrijfsveranderingen hebben we in het afgelopen jaar ook een groei doorgemaakt: van 35 naar 45 werknemers”, vervolgt Eva haar verhaal. “Onze ‘kleine’ club van veelal technische vakmensen krijgt van het management veel vertrouwen; één van onze belangrijke kernwaarden. Maar, dat betekent ook dat er een hoge mate van verantwoordelijkheid en initiatief bij de werknemers ligt.”

Om nieuwe medewerkers in deze ‘Dare to Care’-filosofie mee te nemen, is een goed onboardingstraject cruciaal. “Toen ik in dienst kwam, voelde ik mij heel erg welkom. Maar de onboarding mocht wel wat omvangrijker, en vooral efficiënter”, vertelt Eva op basis van haar eigen ervaring. “Zo mistte ik onder meer standaardinformatie als onze missie, visie en kernwaarden. En, hoewel ik het heel goed en prettig vond, kostte de kennismaking met alle collega’s individueel veel tijd. Met de groei die wij nu voor ogen hebben, is dat helaas niet meer haalbaar.”

oZone als ondersteuning 

Uiteindelijk legt Eva haar vraag weg bij Joost van Doorn, regiomanager Brabant en Zeeland bij A+O Metalektro. Zo kwam ze uit bij de ‘strippenkaart’ voor maximaal 20 uur kosteloos advies, voor de inzet van oZone: een online leer- en deelplatform, ontwikkeld voor en door technische bedrijven. “Met extern adviseur Jeroen van de Vorst hebben we een mooie balans gevonden in ons onboardingsprogramma. Vanuit zijn Learning & Development-perspectief heeft hij, volgens onze wensen en ambities, meegedacht en de grote lijnen uitgezet voor het traject”, vertelt Eva.

“Op dit moment dient oZone voornamelijk als ondersteund middel. De meeste onderdelen van het programma zijn nog steeds fysiek. Denk aan meetings of persoonlijke presentaties”, licht Eva toe. “Maar, die borgen we dan wel als naslagwerk in de digitale ‘bibliotheek’ (lees: oZone). De verplichte veiligheidstraining en een belangrijk stukje bedrijfsgeschiedenis zijn wél alleen op oZone te vinden. Zo raken onze medewerkers vertrouwt met het digitale aspect van hun werk en kunnen we mogelijk straks meer (standaard)trainingen op die wijze gaan aanbieden.”  

En de ervaring tot nu toe? “Zo’n tien nieuwe medewerkers hebben al kennisgemaakt met het nieuwe onboardingstraject. Hoewel er nog geen officiële evaluatie heeft plaatsgevonden, vinden de mensen de afwisseling met de fysieke ontmoetingen en het digitale leren heel prettig. Het plaatje is volgens hen compleet, dus is onze opdracht geslaagd”, sluit een trotse Eva af.

Krijg advies over online leren

Is jouw bedrijf actief in de bouw, installatie, metaal of metalektro? Ben je gevestigd in Brabant? En heb jij een (online) leervraag? Ontvang dan vanuit Techniekcoalitie Brabant een ‘strippenkaart’ voor maximaal 20 uur kosteloos advies door onze vakkundige adviseur. Wij kijken samen welke mogelijkheden het beste bij jouw bedrijf passen. Vraag nu vrijblijvend een persoonlijk gesprek aan.

Wil je weten wat oZone precies inhoudt? En wat het leerplatform voor jou bedrijf kan betekenen? Ontdek het in een compacte online demo.