Etemf gelooft in talent en motivatie. Door een gebrek aan beschikbare vakmensen, zocht de organisatie naar een creatieve manier om haar vacatures in te vullen. “Met zij-instromers creëren we een win-winsituatie: we helpen enthousiaste mensen aan werk en wij zijn blij met deze vaak loyale werknemers”, vertelt Bart de Jong, eigenaar van Etemf.
Bart is sinds 2011 samen met zijn compagnon John de Jong eigenaar van metaalbewerkingsbedrijf Etemf. Dit Tilburgse bedrijf ontwikkelt en vervaardigt halffabricaten en hoogwaardige eindproducten van RVS, aluminium en staal. Met een modern machinepark en veertig medewerkers werken ze voor een diverse groep klanten.
Nieuwe werkplekken
Vaktechnisch personeel is moeilijk te vinden. Dat was in 2011 ook al zo, vertelt Bart. “Je kunt roepen dat er geen personeel te vinden is, óf zelf naar een oplossing zoeken. Wij investeerden in robotisering en automatisering. Dit ging niet ten koste van arbeidsplaatsen, maar leverde juist nieuwe werkplekken op. Het vaktechnisch personeel wordt nu extra ondersteund door moderne machines. Daardoor is er ruimte voor mensen die gewoon graag willen werken. Affiniteit met techniek staat daarom ook niet meer in onze vacatures, een enthousiaste en leergierige werkhouding wél.”
Van zij-instromer naar volwaardig teamlid
Etemf gaat creatief om met personeelscapaciteit en takenindeling. “Wij staan open voor zij-instromers; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die opnieuw in het arbeidsproces moeten komen, maar niet gelijk aansluiten op de vacature”, legt Bart uit. Goede begeleiding vinden ze heel belangrijk. De begeleidingspoule gaat samen met de zij-instromer ontdekken wat hij of zij het leukste vindt binnen het bedrijf. Maar eigenlijk staat het hele team klaar voor de nieuwe collega. “Het zit in ons dna dat we iedereen een eerlijke kans geven. Vaak zijn de nieuwe collega’s heel dankbaar dat ze hier mogen werken en daardoor heel loyaal. We zien ze ook niet als zij-instromers; ze zijn volledig onderdeel van het team.”
Investeer in relaties
Etemf werkt veel samen met organisaties die op allerlei niveaus mensen aan het werk proberen te krijgen. “Een goede relatie met instanties in de buurt is erg belangrijk”, vertelt Bart. “Zo hebben wij goed contact met de gemeente. Met een proefplaatsing stimuleert de gemeente dat de zij-instromer en ons bedrijf aan elkaar kunnen proeven, zonder contractuele verplichting.” Het bedrijf werkt ook samen met het WerkgeversServicepunt Midden- Brabant, UWV, Refugee Team en Baanbrekers. “Het is niet zo dat wij een instantie bellen als we werk hebben. Het is echt een wisselwerking, een relatie waar je in moet investeren. Ga eens met een adviseur werkgeversdiensten van het WerkgeversServicepunt in gesprek om te kijken hoe het met een kandidaat is, maken we een praatje en zijn we weer op de hoogte. Zo hebben we al veel mooie matches gemaakt tussen enthousiaste kandidaten en ons bedrijf.”
Investeer in alle lagen
“We zijn graag maatschappelijk verantwoord bezig, en dat zorgt voor een bedrijf met positief ingestelde medewerkers”, vertelt Bart trots. Hij sluit af met tips voor andere organisaties: “Het is belangrijk om in alle lagen van de organisatie te investeren in mensen. In heel veel mensen zit heel veel potentie. Kijk niet naar wat iemand niet kan, maar juist naar wat hij wél kan. Ga daarom ook niet vanuit een traditioneel vacaturebeeld werken met een selectiebureau, maar investeer zelf in de relatie met het WerkgeversServicepunt Midden- Brabant en andere aanbieders. Laat bijvoorbeeld eens wat werkmakelaars op bezoek komen. En sta open voor de mogelijkheden die het met zich meebrengt.”
Ook een frisse blik nodig?
Wil jij ook 40 uur kosteloos ondersteuning bij het vormgeven of uitvoeren van jouw ontwikkelplan? Stap uit de waan van de dag en krijg hulp met een frisse blik van buiten. Kijk voor meer informatie op https://bit.ly/3q0M1NV