Feestelijke certificaatuitreiking voor hybride techniekopleiders

Technische vakmensen stimuleren ontwikkelen op de werkvloer én in de schoolbanken


Op feestelijke wijze ontvingen 13 praktijkprofessionals op donderdag 15 juni 2023 hun welverdiende certificaat ‘Hybride Techniekopleider’. Na een cursus van 10 maanden hebben zij het landelijk erkende pedagogisch didactisch certificaat in handen. Zij weten nu hoe ze (toekomstige) techniek-collega’s moeten opleiden en hun actuele kennis kunnen delen, op de werkvloer én in de schoolbanken.

Vol energie, en vooral supertrots. Dat waren alle deelnemers van de cursus ‘Hybride techniekopleider’. En die positieve ervaring delen ze maar al te graag!

“Zonder relatie, geen prestatie”, start Erwin Lapien. “Die zin van docent Carlo is mij altijd bijgebleven. Als dat contact goed is, worden ook de juiste dingen gedaan. Op pedagogisch vlak ben ik de afgelopen maanden ontzettend gegroeid.” Daar sluit ook Niels Raaijmakers zich bij aan: “Ik weet nu beter hoe ik anderen moet benaderen. Niet alleen één op één, maar vooral ook in groepsverband. Dat vond ik wel een uitdaging.”

Voor Roel van Dijk ging er tijdens zijn stage een wereld voor hem open: “Ik dacht dat ze gewoon les kregen op school. Dat de leraar de leerlingen bladzijde voor bladzijde door het theorieboek heen loodst. Maar, het is juist veel meer begeleiden van een praktijkopdracht. Én ze stellen vragen wanneer ze ergens tegenaan lopen. Die interactie vond ik superfijn!” “En een goede interactie met leerlingen of vakcollega’s start al vanaf het allereerste moment”, vult Mark van Lankveld aan. Waarna ook hij de bekende zin van docent Carlo aanhaalt: “Zonder relatie, geen prestatie.”

Aan alle andere vaktechnici in Brabant hebben de vier mannen hetzelfde advies over de cursus ‘Hybride techniekopleider’: “Gewoon doen! Ga ervoor.” Niels vult nog extra aan: “Je leert veel over jezelf in deze 10 maanden. Je zult vooral zien dat je al veel goed doet. Maar deze cursus biedt je handvatten om het nóg beter te doen.”

Stokje doorgeven

Samen met Erik Yperlaan, directeur OOM, geven de 13 techniekopleiders het ‘estafettestokje’ door. Aan alle andere (toekomstige) techniekcollega’s, om zo ‘een leven lang leren’ te blijven stimuleren in de technische maakindustrie. Dat is hard nodig, want de krapte op de arbeidsmarkt is groot en de technologische ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op. Van wie kunnen techniekleerlingen en -collega’s het beter leren dan van technische praktijkmensen zelf?  

Uit alle branches

Alle geslaagde deelnemers werken als technisch vakspecialist in de bouw-, installatie- metaal- en/of metalektro-branche. Ze zijn werknemer, eigenaar of waren zelfs al deels werkzaam als instructeur. In een periode van 10 maanden hebben ze geleerd hun (technische) praktijkervaring over te dragen en mensen te enthousiasmeren. Binnen hun baan als techneut of in het onderwijs. Door deze cursus kunnen ze nu scholingsactiviteiten organiseren, trainingen, cursussen en workshops verzorgen, lesmateriaal ontwikkelen en jongeren of ervaren collega’s coachen.

Nieuw traject

Ook in oktober 2023 start een nieuwe cursus ‘Hybride techniekopleider’. Iedereen met technische werkervaring en enthousiasme om eigen kennis over te dragen, kan zich aanmelden. De cursus omvat ongeveer 11 groepsbijeenkomsten in de namiddag en avond. Fontys Hogeschool geeft de lessen in samenwerking met ROC Tilburg aan de Stappegoorweg. Daarnaast loopt iedere deelnemer 80 uur stage bij een ROC en/of vmbo-school in de buurt.

Zoek jij ook meer afwisseling en uitdaging in jouw werk? Volg dan de cursus hybride techniekopleider. Meld je aan voor de voorlichtingsbijeenkomst van 6 juli of neem contact op met de projectleider Carla Schrooyen via 06 – 12 05 99 56 of info@techniekcoalitiebrabant.nl. Of kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.

Over Techniekcoalitie Brabant

Brabant heeft een enorm tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Bedrijven in de techniek worden geconfronteerd met een snel veranderende marktvraag en verschillende technologische innovaties. Dit vraagt om blijvende ontwikkeling bij ondernemingen, werknemers en opleidingen. Techniekcoalitie Brabant ondersteunt ondernemers, hun werknemers én werkzoekenden op het gebied van leven lang ontwikkelen in de techniek om toekomstbestendig te worden.

Techniekcoalitie Brabant wordt mogelijk gemaakt door Regio Deal Midden- en West-Brabant en is een samenwerking van Avans Hogeschool, A+O Metalektro, Bouwend Nederland, Curio techniek & technologie, FME, FNV Metaal, Fontys Hogeschool, Koninklijke Metaalunie, Midpoint, OOM, ROC Tilburg, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), Techniek Nederland, West-Brabant werkt met talent en Wij Techniek.

De cursus ‘Hybride techniekopleider’ wordt gefinancierd door Techniekcoalitie Brabant, met bijdragen vanuit Regio Deal Midden- en West-Brabant, opleidingsfondsen van de technische sectoren en bouw (OOM, A+O Metalektro, Wij Techniek en Bouwend Nederland).