x
Podcast banner

Beluister nu de nieuwste aflevering van onze podcast 'Ondernemerschap in de techniek'!

Groei door bewustwording bij management en medewerkers

Toekomstbestendig groeien als bedrijf gaat niet vanzelf. Dat vraagt aandacht, van het management én de medewerkers. Maar ook een stukje bewustwording. Er is immers altijd iets wat (nog) beter kan. Robbert Jan de Haan, commercieel directeur Aardnet: “Om de juiste vakmensen aan te trekken en te behouden, is een positief werkklimaat van groot belang. Daarin willen we excelleren.” Met het 40-urige innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant heeft Aardnet, specialist in aarding en bliksembeveiliging, daarin de eerste stap gezet.

“Het team is de kracht van ons bedrijf. Samen moeten we het doen. Daar ben ik mezelf enorm bewust van”, vertelt Robbert Jan. “Dit proces ben ik heel open ingegaan. Ik heb geen managementopleiding en ben zeker niet alwetend. Dus, als er uit zo’n innovatietraject iets komt waar ik wijzer van word, vind ik het absoluut verstandig om daarmee iets te doen.”

Na uitgebreid overleg met organisatieconsultant Veronique van JANZ. werd de focus het ‘opleiden’ van de hoofdmonteurs in hun voorbeeldrol. Met veel vertrouwen en vrijheid vanuit Robbert Jan ging Veronique met zes monteurs aan de slag met hun werkhouding en -gedrag.

Bewustwording bij de hoofdmonteurs

Eén van de deelnemende hoofdmonteurs is Bas Engel. Al bijna negen jaar werkt hij met veel plezier bij Aardnet. “Mijn verwachting van het traject? Die had ik niet”, zegt Bas open en eerlijk. Maar, de tweede sessie bleek voor hem een eyeopener. “Hoe langer je in het vak zit, hoe vanzelfsprekender alles is. Als hoofdmonteur neem ik regelmatig leerlingen mee op pad. Alleen vergeet ik tijdens de werkzaamheden al snel dat zo’n jongen of meisje nieuw is. Dan reageer ik heel direct en kortaf”, licht Bas toe. “Nu pak ik het anders aan. Ik neem de leerling mee in het verhaal, van A tot Z. Ik zet zelf een paar stappen terug, zodat hij/zij het vak ook kan leren.”

“Het was trouwens heel makkelijk voor ons om onszelf uit te spreken naar Veronique”, geeft Bas aan. Zo kwamen ook andere ‘pijnpunten’ in de organisatie naar voren. Onderwerpen die de hoofdmonteurs van Aardnet uiteindelijk helpen om hun rol nóg beter te pakken. 

Bewustwording bij het management

Zo komt er maandelijks een hoofdmonteursoverleg, betere organisatie voor het werkoverleg, een nieuwe structuur voor het functioneringsgesprek en de aanstelling van een vertrouwenspersoon. “Ik moet zeggen, ik was wel een beetje verbaasd dat de medewerkers denken niet alles tegen mij te kunnen zeggen”, vertelt Robbert Jan. “Anderzijds hebben we nu écht wel een duidelijk beeld wat er speelt in ons bedrijf. En waar er duidelijk behoefte aan is.”

“Het innovatietraject was voor ons slechts een eerste stap. Want, met 40 uur externe kennis en training zijn we er nog niet. We zijn van plan om structureel door te gaan met het advies, voor een nog beter werkklimaat. Alleen dan leggen we een sterke basis voor de toekomst”, sluit Robbert Jan af.

Ook een frisse blik nodig?

Is jouw bedrijf actief in de bouw, installatie, metaal of metalektro? Ben je gevestigd in Brabant? En wil je jouw team in beweging brengen? Met het innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant krijg je kosteloos advies en ondersteuning om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst! Start met de laagdrempelige quickscan om te bepalen waar je als organisatie staat. Met deze waardevolle informatie ga je vervolgens met één van de specialisten aan de slag met jouw vraag.

Wil jij ook die frisse blik van buiten? Kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.