Hybride techniekopleider: binden, boeien en behouden van medewerkers

Maandag 2 oktober 2023. Dan is het zover. De eerste dag van Mark van Lankveld (39 jaar) als begeleider van het gloednieuwe interne BBL-traject bij Van Doren Engineers. Naast zijn huidige baan als calculator mag hij zijn opgedane kennis uit de cursus ‘Hybride techniekopleider’ direct in de praktijk brengen. “Na twaalf jaar was het tijd voor een ‘nieuwe’ uitdaging. Werken met mensen én mijn technische skills delen, vind ik hartstikke leuk. En als de werkgever dat stimuleert… dan moet je gewoon doen!”

“Op dit moment hebben veel jongeren in ons bedrijf echt goede begeleiding nodig”, vertelt Richard van den Boogaard, Operations Manager. “Bij Van Doren Engineers bieden we dit met name vanuit onze eigen praktijkervaring. Dat gaat de ene medewerker beter af dan de andere. Maar, er is meer nodig dan alleen vakkennis. Het totaalplaatje moet kloppen, dus ook het pedagogische deel moet aanwezig zijn. Daar sloot de cursus ‘Hybride techniekopleider’ perfect op aan.”

Van gastcolleges naar interne BBL-opleiding

Al enkele jaren gaf Mark met veel plezier gastcolleges op vmbo- en mbo-scholen. “Bij een regionale online meeting tussen diverse bedrijven en scholen werd gesproken over de cursus ‘Hybride techniekopleider’. Dat balletje is uiteindelijk verder gaan rollen toen ik ongeveer twee jaar geleden hoorde over het idee voor het nieuwe interne BBL-traject bij de Starcker Factory”, zegt Mark.

“Starcker is een joint venture van Van Doren Engineers en Flowfirm”, vult Richard aan. “De Factory is opgezet vanuit onze wens om het leer- en ontwikkelproces van onze medewerkers meer in eigen beheer te houden. We hebben écht behoefte aan monteurs. Nu bieden wij zelf de kans aan jongeren of zij-instromers om op eigen tempo en met veel flexibiliteit het BBL-traject op niveau 2 te volgen. Omdat Mark al gastcolleges gaf, was hij dé ideale kandidaat als begeleider. Hij is ‘ons’ visitekaartje. Als hij zijn kennis nog beter kan overbrengen, zowel voor de klas als bij ons eigen traject, zorgt dat weer voor meer aantrekkingskracht voor ons als bedrijf.”   

Waardevolle persoonlijke ontwikkeling

En zo begon Mark in oktober 2022 aan de cursus ‘Hybride techniekopleider’. Naast de elf klassikale bijeenkomsten liep hij ook stage op het Udens College. “Op basis van de lessen en het advies van docent Carlo heb ik in de praktijk vooral gewerkt aan mijn relatie met de leerlingen. Om een stukje vertrouwen te bieden en die binding te krijgen, zodat ze uiteindelijk vanzelf de lesstof opnemen. Dat was heel waardevol,” geeft Mark aan. “Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om de leerlingen positief te bedanken na hun inzet. Een kleine moeite, maar met een groot effect.”

“Daarnaast,” vervolgt Mark zijn verhaal, “merk ik dat ik op meerdere vlakken nog steeds verander. Zo is één van mijn valkuilen te snel praten. Als ik ergens superenthousiast over ben, ratel ik maar door. Beetje bij beetje probeer ik nu mijn spreektempo te verlagen. En anderzijds vooral ook te luisteren en door te vragen. Of dat alleen door de cursus komt? Het is een samenloop van omstandigheden, maar het draagt zeker bij aan mijn volledige persoonlijke ontwikkeling.”

Binden, boeien en behouden

Ook Richard merkt het verschil in (werk)gedrag bij Mark. “Hij is zich niet alleen meer bewust van zichzelf, maar ook van anderen. Zo neemt hij z’n collega’s mee in het verhaal, en past hij zijn gedrag hierop aan,” licht Richard toe. “Ik merk dat hij, door de cursus, nu dat extra stukje kennis bij zich draagt wat hij nodig heeft voor zijn rol als begeleider van ons BBL-traject. Als je je eenmaal bewust bent hoe je mensen het beste kan boeien en begeleiden, zorgt dat voor betere binding én behoud van onze medewerkers. Daar ben ik van overtuigd.”

Afwisseling en uitdaging? Word hybride techniekopleider!

Zoek jij ook meer afwisseling en uitdaging in jouw werk? Volg dan de cursus hybride techniekopleider. Meld je aan voor de voorlichtingsbijeenkomst van 13 september 2023 of neem contact op met de projectleider Carla Schrooyen via 06 – 12 05 99 56 of info@techniekcoalitiebrabant.nl.

Kijk voor meer informatie over de cursus Hybride techniekopleider bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.