‘Ik deel mijn kennis en ervaring graag met de nieuwe generatie.’

Goede techniekopleiders binnen je organisatie zijn waardevol. Ze enthousiasmeren jong talent, leiden toekomstige collega’s op en brengen kennis van de nieuwste technieken mee. Met de cursus hybride techniekopleider leren deelnemers kennis overdragen vanaf de werkvloer. Ronald van den Wildenberg (41) rondde dit traject succesvol af: “Ik kijk heel positief terug op de cursus. Ik heb nu een heel gevarieerdere en uitdagende werkweek!”

Ronald werkt al meer dan 25 jaar bij Mansveld Techniek in Eindhoven. Hij kwam binnen als leerling en werkte op verschillende plekken binnen het bedrijf; van zelfstandig monteur tot inspectie en van retail tot praktijkopleider. “Ik wilde niet weg bij Mansveld Techniek, maar ik was wel toe aan iets nieuws”, vertelt Ronald. “Via via hoorde ik over de cursus hybride techniekopleider. Ik heb eerst een dag meegelopen bij een praktijkschool om te kijken of het bij me past. Ik vond het zo leuk en interessant dat ik me meteen inschreef voor de cursus.”

Hybride techniekopleider

Tijdens de cursus hybride techniekopleider leren de deelnemers hoe ze hun kennis en ervaring over brengen op anderen. In een periode van tien maanden zijn er zestien tot achttien scholingsdagen op de locatie van ROC Tilburg. “Je leert op een praktische manier van ervaren docenten hoe het docentschap werkt. Het gaat dus niet zozeer over inhoudelijke kennis, maar vooral over hoe je je kennis op een pedagogische en tactische manier overbrengt. De scholingsdagen vlogen voorbij”, zegt Ronald. Naast de scholingsdagen lopen de deelnemers minimaal 80 uur stage bij een ROC en/of vmbo-school. Ronald liep stage bij het Summa College in Eindhoven. Zijn belangrijkste inzichten over les geven? “Rustig en duidelijk praten. En wat me ook is bijgebleven: vraag of iemand wil herhalen wat je hebt gezegd. Zo controleer je of je verhaal goed is overgekomen.”

Vlieguren

Als werkgever bied je je werknemer met deze cursus ruimte voor professionele ontwikkeling. Het maakt het werk afwisselend en geeft een boost aan het ontwikkelklimaat binnen je bedrijf. De hybride techniekopleider haalt nieuwe kennis voor het bedrijf binnen én kan collega’s opleiden. Ronald loopt nu twee dagen per week mee bij InstallatieWerk Nederland (IWNL). “Ik ondersteun de docent met lessen elektrotechniek. Zo help ik bijvoorbeeld met vragen beantwoorden van de leerlingen of ik neem de les even over”, vertelt Ronald. “Tijdens de cursus heb ik veel handvaten gekregen, maar het is ook een kwestie van doen. De komende tijd wil ik veel vlieguren maken. Dat gaat makkelijker op een plek waar veel kennis en ervaring zit, zoals bij IWNL.”

Supercombinatie

De andere drie dagen werkt Ronald als praktijkopleider bij Mansveld Techniek. “Een supercombinatie als je het mij vraagt”, stelt Ronald. “Ik leer leerlingen kennis en vaardigheden én ik haal nieuwe kennis in huis. Alles wat ik leer bij IWNL neem ik mee naar Mansveld Techniek. We willen onze eigen praktijkschool op gaan zetten om onze medewerkers intern op te leiden. Zo kunnen zij zich, net als ik, verder ontwikkelen én doorgroeien binnen het bedrijf.”

Afwisseling en uitdaging?

Zoek jij ook meer afwisseling en uitdaging in jouw werk? Volg dan de cursus hybride techniekopleider. Meld je aan voor één van de voorlichtingsdagen of kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.