Hoe blijven we interessant voor onze medewerkers? En hoe creëren we een ontwikkelcultuur? Met die vragen kon installatiebedrijf ERCO wel wat hulp gebruiken. Bedrijfsleider Marieke Sterenborg: “Het ontwikkeltraject zorgde voor prioriteit en focus om ons doel te bereiken.”
Kabels trekken en aansluiten: installatiebedrijf ERCO is gespecialiseerd in meet- en regeltechniek. Als partner van technische bedrijven biedt ERCO slimme oplossingen, zodat de installatie goed functioneert. De organisatie is een onmisbare schakel voor veel opdrachtgevers. Dat komt omdat het een club toegewijde mensen betreft, vindt bedrijfsleider Marieke Sterenborg. “Medewerkers krijgen bij ons het vertrouwen én de vrijheid om dromen waar te maken. Onze collega’s hebben een ERCO-hart, het is fijn om in een bedrijf te werken met gelijkgestemden; mensen die zich elke dag willen verbeteren.”
Rugzakje vullen
Als bedrijfsleider is het Mariekes wens om die ontwikkeling te faciliteren, via een intern opleidingscentrum. ERCO richtte daarom de afdeling Kwaliteit, Techniek en Ontwikkeling (KTO) op. Maar daar mocht het niet op stranden, wat Marieke betreft. “Het moest juist concreet worden in de organisatie, via de leidinggevende monteurs. Want zij zijn de spil om ervoor te zorgen dat iedereen in de teams zich ontplooit. We wilden hun rugzakje vullen, zodat ze meer bagage hadden op het gebied van communicatie en leiderschap.”
Concrete ontwikkelvraag
‘Hoe zetten we een ontwikkelcultuur binnen de afdeling KTO op voor onze organisatie, en blijven we interessant voor onze medewerkers?’ Met die vraag klopte Marieke aan bij JANZ; één van de bedrijvenadviseurs binnen Techniekcoalitie Brabant. “Een no-nonsens adviesbureau”, zegt Marieke. “We hadden direct een goede klik met Jannie Takkebos en Marloes Bos, omdat ze de spijker precies op de juiste plek wisten te slaan. Ze hebben affiniteit met onze branche, en spreken dezelfde taal als onze medewerkers. Ze begrijpen hoe een monteur denkt en werkt.”
Het traject bracht heel wat teweeg, zegt Marieke. Sterker nog; er zijn momenten geweest dat ze zich afvroeg waarom ze er eigenlijk aan waren begonnen. “Het heeft absoluut voor onrust gezorgd bij ons”, bekent ze. “Er kwam tijdens de vijf korte sessies van zo’n 2,5 uur veel op tafel”, merkte ook Daniel Vastenouw, één van de zes leidinggevende monteurs. “De ontwikkeling van ERCO-medewerkers begint bij ons. Tijdens de training ben ik me bewuster geworden van de dagelijkse praktijksituaties en kreeg ik handvatten om dingen aan te pakken. Ik heb bovendien geleerd dat er veel verschillende denkstijlen zijn en dat diversiteit in je team heel belangrijk is. Dit brengt oplossend vermogen en creativiteit met zich mee. Door naar elkaar te luisteren en elkaar aan te vullen, bereik je saamhorigheid: en samen kom je tot een mooi resultaat.”
De veertig uur die staan voor het ontwikkeltraject zijn op. “Maar eigenlijk zitten we er nog middenin”, vertelt Marieke. “Onze werkwijze is wezenlijk veranderd. En wij plukken er nu al de vruchten van. Niet alleen omdat de eerste modules binnen ons opleidingscentrum al draaien, maar vooral omdat we zien dat onze medewerkers met plezier meebouwen aan de toekomst van ERCO.”
Ook een frisse blik nodig?
Wil jij ook 40 uur kosteloos ondersteuning bij het vormgeven of uitvoeren van jouw ontwikkelplan? Stap uit de waan van de dag en krijg hulp met een frisse blik van buiten. Kijk voor meer informatie op https://bit.ly/3q0M1NV