“Meer uit onze mensen halen door betere communicatie”

Communicatie is onmisbaar in elk bedrijf. Ook bij CableSpace, marktleider in montagetechnieken. Maar, hoe maak je je medewerkers bewust bekwaam in deze social skills? Dennis van de Donk, eigenaar CableSpace: “Het innovatietraject gaf onze jongens direct concrete handvatten.”

Bij CableSpace werken meer dan vijftig vakmensen aan de montage van kabeldraagsystemen, verlichting en spanningsrails door heel Nederland. Van efficiencyadvies tot goede nazorg; de eigen projectleiders en zelf opgeleide medewerkers zorgen voor het juiste maatwerk. “Onze jongens zijn technisch ontzettend vaardig. Maar juist die soft skills die je niet bij ons leert, moeten we versterken. Om zo elkaar én het bedrijf te laten groeien.” Met die gedachte liep eigenaar Dennis al een paar jaar rond.

Meer uit je medewerkers halen

De afgelopen jaren is CableSpace flink gegroeid. Net als voor vele andere bedrijven blijft het echter lastig om mensen te vinden in hun vakgebied. “We kunnen meer uit onze mensen halen. Meer dan we nu doen”, aldus Dennis. En die verbetering start bij de chefmonteurs en hun sociale vaardigheden. “In ons bedrijf werken alleen mannen. Dat merk je in de omgang onderling. Bij ons mag én moet je vooral jezelf zijn. Maar je moet je ook bewust zijn van het effect van jouw manier van communiceren op de directe omgeving. Naar andere collega’s, de hulpmonteurs en de klant.”

Juiste match

Voor ‘zijn’ jongens zocht Dennis alleen nog een geschikte communicatiecursus, liefst niet té theoretisch. In Aanpakkers vond hij uiteindelijk de juiste match. “Pepijn wist precies hoe hij met onze praktische mensen aan de slag moest”, vertelt Dennis. “Door zijn ‘relaxte’, hands-on aanpak was er direct een klik.”

Altijd iets te leren

In totaal namen zes chefmonteurs deel aan drie trainingen. Zo ook Wesley Timmermans. Hij werkt al ruim acht jaar met veel plezier bij CableSpace. “In het begin had ik mijn twijfels. Maar na de eerste sessie was ik om! Zelf ben ik ontzettend enthousiast. En blijkbaar communiceerde ik zo ook. Alles zit namelijk al in mijn hoofd, maar het komt er zo snel uit dat mensen het niet kunnen volgen. Door rustiger te praten, komt mijn uitleg nu veel beter over”, vertelt Wesley. “Zowel op het werk als thuis,” voegt hij lachend toe.

Boven verwachting

Duidelijk, helder en meteen concreet. De trainingen gaven de zes chefmonteurs door praktische oefeningen en rolspellen de juiste tips en tricks die ze direct konden toepassen in hun werk. De lerende omgeving creëerden de medewerkers zelf; ze gaven elkaar de ruimte en steunden elkaar in de cursus. “Iedereen heeft wel iets geleerd”, zegt Wesley trots. Dennis vult aan: “Ik was vooral enorm positief verrast dat elke deelnemer, ongeacht leeftijd of werktijd bij ons bedrijf, zo openstond voor dit leertraject en dit ook wíl toepassen in zijn werk. De training heeft meer dan mijn verwachtingen waargemaakt.” En dus staat deze training voor alle chefmonteurs bij CableSpace inmiddels op de planning!

Ook een frisse blik nodig?

Is jouw bedrijf actief in de bouw, installatie, metaal of metalektro? Ben je gevestigd in Brabant? En wil je jouw team in beweging brengen? Met het innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant krijg je kosteloos advies en ondersteuning om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst! Start met een laagdrempelige quickscan om te bepalen waar je als organisatie staat. Met deze waardevolle informatie ga je vervolgens met één van de specialisten aan de slag met jouw vraag. Wil jij ook die frisse blik van buiten? Kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.