x
Podcast banner

Beluister nu de nieuwste aflevering van onze podcast 'Ondernemerschap in de techniek'!

Ontmoet Carla Schrooyen

Mijn naam is Carla Schrooyen. Bij Techniekcoalitie Brabant houd ik mij bezig met de werving en begeleiding van de Hybride techniekopleiders. Deze laagdrempelige cursus is uniek!

Het leukste aan mijn baan zijn de gesprekken met technische vakmensen die enorm enthousiast zijn en iets willen bijdragen aan het leren van mensen. Vaak zijn ze vroeger (voetbal)trainer geweest, begeleiden ze al jongeren in de praktijk of willen ze zich professionaliseren als opleider in hun bedrijf. Het is ontzettend mooi om de deelnemers op de voet te volgen.

Het is altijd een feest als de deelnemers na ongeveer 10 maanden hun certificaat ontvangen. Ik heb dit nu twee keer meegemaakt met de docent van Fontys Hogeschool die elke cursist persoonlijk begeleidt in dit traject. Dit maakt onder meer het programma uniek: elke deelnemer bepaalt zelf wat hij of zij wil leren en met welke intensiteit, uiteraard binnen het programma. Bijzonder om te horen, is hoe mensen na deze opleiding vaak direct aan de slag gaan als hybride opleider. Zo worden ze bijvoorbeeld trainer in hun bedrijf, houden ze zich bezig met de opzet van (nieuwe) cursussen of gaan ze in deeltijd aan de slag als instructeur of begeleider in het onderwijs. Altijd in combinatie met hun huidige baan, variërend van twee keer per jaar tot een dagdeel per week school. Die flexibiliteit en afwisseling maakt de cursus interessant.

Ik vind het steeds weer ontzettend knap dat mensen die lange tijd geen opleiding hebben gevolgd, de stap durven te zetten om weer te gaan leren. Waarbij ze zich soms kwetsbaar opstellen. Het allermooiste is de technische opleiders te zien stralen als ze vertellen over hun werk in de praktijk. Blij worden ze, wanneer ze een leerling of collega weer een stapje verder helpen.

Als projectleider informeer ik geïnteresseerde technici, maar ook HR-functionarissen en managers over de opleiding. Zowel binnen het onderwijs als het bedrijfsleven. Ik leg dagelijks nieuwe contacten. Ook probeer ik samen de techniek(sector) breed te promoten en nieuwe ideeën te bedenken om iedereen te informeren over de cursus Hybride techniekopleider en andere opleidingsmogelijkheden in de techniek.

Het is een gevarieerde job die mij goed past, naast andere onderwijskundige werkzaamheden bij Curio Techniek & Technologie. Ik hoop nog veel technici die ‘al iets hebben met het leren van anderen’ te enthousiasmeren voor de cursus, zowel in Brabant als landelijk. Deze cursus is in heel Nederland te volgen en wordt vergoed door de opleidingsfondsen van de technische sector.

Meer weten? Ga direct naar de pagina ‘Hybride techniekopleider’.