x
Podcast banner

Beluister nu de nieuwste aflevering van onze podcast 'Ondernemerschap in de techniek'!

Ontmoet het projectteam

Alles draait om verbinding

Het tekort aan vakmensen in de techniek blijft groot. Ga niet op zoek naar het schaap met de vijf poten, zij-instroom biedt kansen. Dit vraagt wel om een andere aanpak, waar Team Overstappers bij kan helpen. Jos van Asten, onderdeel van Team Overstappers licht toe: “De meerwaarde van ons werk zit ‘m in de verbinding tussen mensen en organisaties. Er zijn ontzettend veel partijen bezig met bemiddeling van mensen naar de arbeidsmarkt, maar vanuit Team Overstappers zetten wij net dat stapje extra om nieuwe mensen geïnteresseerd te krijgen voor werken in de techniek. Om ondernemers en HR-managers te overtuigen van een andere kijk op de instroom van personeel én om de verbinding te leggen met allerlei andere partijen en personen. Ons doel: het beste voor de werkgever EN de nieuwe werknemer voor elkaar krijgen”.

Zijstroom biedt kansen

Vanwege de grote personeelstekorten in vrijwel alle branches, is het zoeken naar vak professionals met jarenlange ervaring vergelijkbaar met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Kijk juist naar iemand met andere werkervaring of opleiding, die voor 100% gaat voor een toekomst in de technische branche. Deze persoon zal in eerste instantie niet alles zelfstandig kunnen en nog veel moeten leren. Maar met een beetje begeleiding heb je binnen een mum van tijd een geweldige nieuwe werknemer en ambassadeur voor jouw bedrijf. Team Overstappers denkt met jou mee over de vacaturetekst, de eisen en de noodzakelijke begeleiding op de werkvloer.

Technologie als hulpmiddel bij personeelstekorten

Team Overstappers is er niet alleen voor nieuwe (zij-)instroom, maar biedt ook hulp bij andere vragen over de inzetbaarheid van werknemers. ’’Denk aan technologie als hulpmiddel om problemen op afstand op te lossen. Zo kan door de inzet van camera’s op afstand geschakeld worden met collega’s die elders aan het werk zijn. Andere uitdagingen hebben te maken met veiligheid, afstemming van werkzaamheden en onderlinge communicatie. Als je elkaar niet (goed) kunt verstaan doordat jij en je collega niet dezelfde taal spreken leidt dat tot misverstanden, ongelukken en onbegrip. We willen dat we allemaal dezelfde taal spreken op de werkvloer, maar in sommige gevallen is daar nog wat hulp bij nodig. Er zijn tegenwoordig verschillende technische hulpmiddelen waardoor werkinstructies en onderlinge communicatie onmiddellijk doorvertaald kunnen worden waardoor de onderlinge communicatie sterk verbetert.

Wat doet Team Overstappers?

Team Overstappers denkt graag mee met bedrijven die uitdagingen hebben op personeelsgebied en zoekt samen met de werkgever of HR-afdeling naar oplossingen. Hiervoor zetten we het netwerk van bedrijvenbezoekers van de branches die onderdeel zijn van de Techniekcoalitie in, maar ook kennis en contacten van andere bedrijven, de partijen in de arbeidsmarktregio’s, subsidiemiddelen en we zoeken naar kandidaten om jouw vacature in te vullen. Verder maken we gebruik van mogelijkheden die de Techniekcoalitie Brabant biedt, zoals: een korte cursus of opleiding voor de nieuwe werknemer, tijdelijke financiële ondersteuning in de vorm van salaris of om het risico op uitval te beperken, de innovatietrajecten en E-learning

Team Overstappers bestaat uit Anja van Bladel, Peggy de Neef beiden voornamelijk actief in West- en Midden-Brabant), Petra Denen en Jos van Asten (beiden voornamelijk actief in Oost-Brabant) en is te bereiken via overstappers@techniekcoalitiebrabant.nl.


Wil je meteen weten hoe je nieuwe, gedreven vakmensen erbij krijgt? Klik dan HIER!