Technisch Leidinggevende

Leidinggeven is een vak apart. Veel technici doen het er gewoon bij, maar dat kan beter. Een technisch leidinggevende met een opleiding op niveau 3 of 4, moet meer in zijn of haar mars hebben dan alleen specialistische technische kennis. Een technisch leidinggevende moet kunnen aansturen en kunnen onderhandelen met leveranciers en klanten. Daarnaast moet hij zaken kunnen regelen en situaties naar zijn hand kunnen zetten.

ROC Tilburg heeft hiervoor – samen met bedrijven – een landelijk erkende opleiding ontwikkeld. Over coaching, over situationeel leidinggeven of leiderschapsstijlen. Over een planning maken en aanhouden. Over onderhandelen en veiligheid en over het motiveren van medewerkers. Over conflicthantering, werkoverleg en projectmatig werken.

Bestemd voor:
Je houdt van aanpakken dus je geeft niet alleen leiding maar je werkt ook zelf mee. Je kunt knopen doorhakken en hebt gevoel voor menselijke verhoudingen. Je hebt een gedegen technische scholing achter de rug en je geeft leiding aan een afdeling of ploeg.

Doel:
Leren leidinggeven, kunnen aansturen en kunnen onderhandelen met leveranciers en klanten. Daarnaast moet de technisch leidinggevende zaken kunnen regelen en situaties naar zijn hand kunnen zetten.

Toelatingseisen
Een diploma van een technische mbo-opleiding op niveau 3 of 4 (of op aantoonbaar gelijkwaardig niveau)

Inhoud
Beroepsgerichte vakken
leidinggeven
leiderschapsstijlen
communicatie
conflicthantering
werkplanning
begeleiding
samenwerking
werkoverleg
bewaken voortgang
kwaliteit
veiligheid
commercieel handelen
administratie
ICT-vaardigheden
projectmatig werken
Algemene vakken
Nederlands
Engels
rekenen
loopbaan en burgerschap

Duur van de opleiding
1 jaar

Vervolgmogelijkheden
Na het behalen van je diploma kun je verder studeren aan het hbo.

Startdata
Bij voldoende deelname 1 maal per jaar

Toetsing
De opleiding wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. Daarnaast worden er examens afgenomen voor de keuzedelen, de onderdelen Nederlands en Rekenen en er wordt een inspanningsverplichting vereist voor Loopbaan en Burgerschap.
Bij voldoende resultaat ontvangt u het erkend diploma Technisch Leidinggevende (crebo 25161)