Opleidingsvouchers FNV Metaal om horizon te verbreden

Wat is er nodig om te zorgen dat mensen plezier en productief aan het werk blijven? Over die vraag buigt Ineke de Deugd zich als bestuurder Duurzame Inzetbaarheid bij FNV Metaal.

Techniekcoalitie Brabant ondersteunt ondernemers, hun werknemers én werkzoekenden op het gebied van leven lang ontwikkelen in de techniek. Ineke houdt vanuit FNV Metaal scherp dat medewerkers voldoende aan bod komen. “Ik heb veel contact met werknemers, maar sluit ook aan bij het regionale arbeidsmarktoverleg met werkgeversorganisaties en ontwikkelfondsen binnen de sector. Mijn taak is om in de gaten te houden dat er voldoende aandacht is voor medewerkers en er sprake is van gelijkwaardigheid.”

Duurzaam inzetbaar zijn bestaat wat Ineke betreft uit vier thema’s: gezondheid en vitaliteit, opleiden en ontwikkelen, betrokkenheid en motivatie, balans werk-privé. “Als dit op orde is, kun je als werknemer langdurig én met plezier je werk blijven doen”, stelt ze. “Tegelijkertijd voorkomt het uitval: duurzame inzetbaarheid is een tweezijdig belang, van werknemer én werkgever.”

Kennis veroudert snel

Ineke vindt het belangrijk dat techniekmedewerkers op tijd aan de slag gaan met hun loopbaan. “In de sector was het heel normaal om begin 60 te stoppen met werken. Dat perspectief is in korte tijd veranderd nu de AOW-leeftijd is verhoogd naar 67. Op die leeftijd tellen de jaren. Je moet je dus op tijd afvragen of je lijf het fysieke werk dan ook nog aan kan. Bovendien volgen de ontwikkelingen in de techniek en digitalisering elkaar rap op: kennis veroudert snel. Een simpel voorbeeld: de fietsenmaker kan zonder extra opleiding geen e-bike repareren”, schetst Ineke.

1500 euro opleidingsbudget

“Om grotere kansen op de arbeidsmarkt te creëren én om bij te blijven is het belangrijk dat medewerkers zich in de breedte ontwikkelen.” Dat kan bijvoorbeeld met de opleidingsvouchers die binnen de twee grote cao’s in de branche (Metalektro en Metaal & Techniek) beschikbaar zijn. “Of iemand nu een concrete opleidingswens heeft, of nog twijfelt: ik ga met leden én niet-leden van de vakbond in gesprek om de voucher ter waarde van 1.500 euro slim in te zetten. Het geld is bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling en heeft als enige voorwaarde dat het moet bijdragen aan het versterken van de positie op de arbeidsmarkt. Dat kan heel breed zijn: van een taal leren tot een omscholing. Als je er maar iets mee kan op de arbeidsmarkt.”

“Het fijne aan de vouchers is dat werknemers de opleiding in eigen tijd volgen en dus geen toestemming nodig hebben van de werkgever. Dat geeft wat meer vrijheid om je horizon te verbreden en jezelf onafhankelijker te maken van één specifieke werkgever.”

Van vliegtuigbekabeling naar 3D-printen

De horizon verbreden is voor de 50-jarige Jeroen van Elzakker de reden om voor de tweede keer een opleidingsvoucher aan te vragen. Een interessante mogelijkheid vindt de senior Manufacturing Engineer Tooling bij Fokker Elmo in Hoogerheide. Hij hoorde van een collega over de vouchers. “Binnen Fokker Elmo kan ik ook trainingen volgen”, stelt Jeroen, “maar dan moet het met mijn functie te maken hebben. Met de voucher heb ik de mogelijkheid om breder te kijken.”

Zodoende volgde Jeroen een cursus 3D-printen en leert hij nu om complexe 3D-tekeningen voor de 3D-printer te maken. “Ik vind het een hele mooie techniek. Omdat de ontwikkeling op 3D-print gebied niet stilstaat en steeds meer gebruikt gaat worden, is het ook een verrijking voor je kennis. Het werk dat ik nu doe, vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik werk niet voor niets al 25 jaar bij Fokker Elmo. Maar tegelijkertijd heb ik nog zo’n 17 jaar voor de boeg. Dat is best een hele tijd. Daarom blijf ik mezelf ontwikkelen. Ik heb een aardig CV opgebouwd, veel gedaan, maar met de blik op de toekomst wil ik zorgen dat ik bijblijf.”

En dus staat er nu een 3D-printer van het formaat klein koelkastje op zolder overuren te draaien. Om te oefenen en natuurlijk om uiteindelijke producten te printen. Een tandenborstelhouder, boutje of moertje: Jeroen ontwerpt het en print het uit. “Al doende leert men”, lacht hij.

Zelf bepalen wat je leert?

Net als Jeroen kan jij zelf kiezen wat jij wilt leren! Of je nu jouw vakkennis wilt opfrissen of wilt ontdekken hoe Excel werkt; met de opleidingsvoucher is het mogelijk. Vraag zelf de voucher aan.