x
Podcast banner

Beluister nu de nieuwste aflevering van onze podcast 'Ondernemerschap in de techniek'!

Quickscan: hét startpunt voor een toekomstbestendig bedrijf

Weten waar je als organisatie nu écht staat? Voor jezelf, als eigenaar of directeur. Maar ook voor jouw medewerkers. Is jouw bedrijf innovatief genoeg en op de toekomst voorbereid? Deze waardevolle informatie geeft de laagdrempelige quickscan van Techniekcoalitie Brabant. Hét startpunt van groei en verandering. Of juist de bevestiging van de door jouw gekozen bedrijfskoers. Marvo Technologies BV uit Tilburg was een van de eerste deelnemers. Eigenaren Ronald en Nellie van Uffelen: “De scan geeft een heel duidelijk beeld van je organisatie. Over onze strategie en cultuur. Zo beginnen we zeker goed aan het innovatietraject.”

“In onze situatie bevestigde de quickscan dat onze insteek voor het innovatietraject de juiste was”, geeft Ronald aan. “Het was vooral heel nuttig om de gedachten en meningen van onze medewerkers te weten. Nu moeten we alleen de onderzoekvraag nog iets aanscherpen. Maar dat we met de ontwikkeling van onze bedrijfsbrede leercultuur aan de gang gaan, staat vast.”

Wat doet de quickscan?

Voor Techniekcoalitie Brabant heeft BIC-institute een compacte ID-scan ontwikkeld: de quickscan. “Op basis van het Business Identity Canvas™ geeft deze tool inzicht in het fundament van de organisatie. Het haalt blinde vlekken naar boven. Onmisbare informatie die je nodig hebt voor je aan het innovatietraject begint”, vertelt Frank Cuijpers, directeur BIC-institute. “Zowel de eigenaren en/of directie als de medewerkers vullen de bondige vragenlijst in. Altijd komt er een ander resultaat uit de scan. Bij elke organisatie verschilt het. Maar het is precies dát resultaat wat bij die organisatie past.”

Nieuwsgierig

Zo sprong één waarde ver erbovenuit in de quickscan van Marvo. “Nieuwsgierigheid”, zegt Nellie met een grote lach. “Dat was heel mooi om te horen. Onze medewerkers staan open om te leren en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Alleen, hoe brengen wij hun huidige skills op de juiste manier in kaart? Hoe meten en evalueren we die? En vooral, hoe blijven we onze medewerkers in het kader van een ‘leven lang leren’ stimuleren?”

“Daar hebben we hulp bij nodig”, vult Ronald aan, “Veel online programma’s of lessen zijn standaard. De leercultuur moet wel bij onze organisatie passen. Wij draaien niet, zoals een ander draait. Dus het vraagt gewoonweg om maatwerk.” En dat is precies waar Marvo met specialist PKM in het innovatietraject mee aan de slag gaat.

Extra winst

Op basis van de quickscan gaf Frank in het evaluatiegesprek ook andere bruikbare tips aan Ronald en Nellie. Zaken die de Marvo-eigenaren nu niet meenemen in het innovatietraject, maar wél op de agenda plaatsen. Zoals sustainable development goals (duurzaamheidambities), alsook interne communicatie. “Onze merkbelofte ‘part of your success’ benoemden wij als eigenaren allebei in de scan”, vertelt Nellie. “Maar onze medewerkers niet. Om onze klantvisie goed te kunnen uit- en overdragen, moeten wij deze verankeren in onze bedrijfscultuur.” “En dat start bij nog betere communicatie met onze medewerkers”, voegt Ronald toe.

“Het is goed dat ook deze verbeterpunten naar voren kwamen uit de quickscan. Ons idee voor het innovatietraject blijft staan; die bevestiging is heel fijn. Maar ook als je niet precies weet welke kant je op wilt, stuurt de scan je de juiste richting op”, sluit Ronald af.

Frisse blik nodig?

Is jouw bedrijf actief in de bouw, installatie, metaal of metalektro? Ben je gevestigd in Brabant? En wil je jouw team in beweging brengen? Met het innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant krijg je kosteloos advies en ondersteuning om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst! Start met de laagdrempelige quickscan om te bepalen waar je als organisatie staat. Met deze waardevolle informatie ga je vervolgens met één van de specialisten aan de slag met jouw vraag. Wil jij ook die frisse blik van buiten?

Is jouw bedrijf actief in de bouw, installatie, metaal of metalektro? Ben je gevestigd in Brabant? En wil je jouw team in beweging brengen? Met het innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant krijg je kosteloos advies en ondersteuning om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst! Start met de laagdrempelige quickscan om te bepalen waar je als organisatie staat. Met deze waardevolle informatie ga je vervolgens met één van de specialisten aan de slag met jouw vraag. Wil jij ook die frisse blik van buiten? Kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.