Traject hybride techniekopleider van start

Technici gaan toekomstige techneuten opleiden

Donderdag 23 september 2021, Tilburg

Van wie kunnen studenten in een techniekopleiding het beter leren dan van technische praktijkmensen? Dat is de gedachte achter het traject ‘hybride techniekopleider’. Het traject in Brabant start donderdag 23 september. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis- en Talentontwikkeling) gaf het startschot bij de eerste cursusdag door het uitreiken van het estafettestokje.

Professionals uit de praktijk leren didactische en begeleidingsvaardigheden om (toekomstige) techniekcollega’s op te kunnen leiden en actuele kennis te delen. Dit stimuleert ‘een leven lang leren’ in de technische maakindustrie. Dat is broodnodig, want de krapte op de technische arbeidsmarkt is groot en de technologische ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op.

De opleiding wordt gefinancierd door Techniekcoalitie Brabant, met bijdragen vanuit Regio Deal Midden- en West-Brabant, opleidingsfondsen van de technische sectoren en bouw (OOM, A+O Metalektro, Wij Techniek en Bouwend Nederland). Fontys Hogeschool geeft de lessen in samenwerking met ROC Tilburg en Curio. 

Leren kennis overdragen

De 13 deelnemende vakmensen komen uit verschillende technische bedrijven, hebben zelf een eigen bedrijf of zijn al deels werkzaam als instructeur in bijvoorbeeld de bouw. Zij beschikken over technisch vakmanschap en zijn specialist op hun vakgebied. Zij gaan leren hun (technische) praktijkervaring over te dragen en mensen te enthousiasmeren, binnen hun baan als techneut of in het onderwijs. Met deze opleiding kunnen ze scholingsactiviteiten organiseren, trainingen, cursussen en workshops verzorgen, lesmateriaal ontwikkelen en jongeren of ervaren collega’s coachen. Het opleidingstraject is laagdrempelig zodat het past naast hun baan.

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “Technische vakmensen, onze gouden handjes, zijn van essentieel belang voor onze hightech maakindustrie en de Brabantse economie. Het is mooi om te zien dat deze vakmensen de drive hebben om hun kennis over te dragen aan jonge talenten voor de toekomst.”

Opleiding naast werk

Iedereen met een technische opleiding op minimaal mbo-4 niveau of hbo werk- en denkniveau kan zich aanmelden. De opleiding omvat 18 scholingsbijeenkomsten in een periode van 10 maanden. Daarnaast loopt iedere deelnemer 80 uur stage bij een ROC mbo en/of VMBO-vmbo-school in de buurt. De lessen starten na werktijd, in de namiddag en avond en worden gegeven bij ROC Tilburg aan de Stappegoorweg.

Over Techniekcoalitie Brabant

Brabant heeft een oplopend tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Bedrijven in de techniek worden geconfronteerd met een snel veranderende marktvraag en verschillende technologische innovaties. Dit vraagt om blijvende ontwikkeling bij ondernemingen, werknemers en opleidingen. Techniekcoalitie Brabant ondersteunt ondernemers, hun werknemers én werkzoekenden op het gebied van leven lang ontwikkelen in de techniek om toekomstbestendig te worden. Techniekcoalitie Brabant wordt mogelijk gemaakt door Regio Deal Midden- en West-Brabant en is een samenwerking van Avans Hogeschool, A+O Metalektro, Curio, FME, FNV Metaal, Fontys Hogeschool, Koninklijke Metaalunie, Midpoint, OOM, ROC Tilburg, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), Techniek Nederland, West-Brabant werkt met talent en Wij Techniek.