Terugblik nazomerbijeenkomst 10 september 2024

Na een zomer vol voorbereidingen, maar ook de nodige ontspanning, zijn we met veel enthousiasme aan onze nieuwe programmaperiode begonnen. Tijdens de nazomerbijeenkomst op 10 september brachten we al onze partners, stakeholders en collega’s op de hoogte van onze behaalde resultaten en, nog belangrijker, onze koers voor de komende periode.

Dagvoorzitter Tom Vaessen leidde ons op een boeiende manier door de verschillende programmalijnen, alsof we een wielerronde reden. Tijdens de subsessies werkten we per themalijn aan concrete plannen voor de volgende etappe, waarbij we samen de basis legden voor een succesvolle toekomst. Mét elkaar in plaats van naast elkaar.

Belangrijkste resultaten en koers per themalijn:

Themalijn Overstappers

De Techniekcoalitie heeft inmiddels al ruimte ervaring opgedaan op het gebied van overstappers, en werkt hierin samen met de partners in de regio. Het Overstapteam van de Techniekcoalitie wil de ervaringen en succesaanpakken tussen intermediairs uitwisselen.
Een voorbeeld hiervan is het delen van activiteiten en projecten zoals de Spark 10×10 aanpak en de Talentensleutel. We hebben geconcludeerd dat we al goed samenwerken, maar dat we nog beter mét elkaar kunnen werken in plaats van naast elkaar. Daarnaast willen we continuïteit in de ondersteunende infrastructuur waarborgen. Het inzetten van www.jouwstapintechniek.nl is hier een voorbeeld van. Het gebruik hiervan kunnen we in gezamelijkheid vergroten. 

Er zijn middelen beschikbaar, het is een kwestie van beter verdelen. Daarnaast streven we naar een gezamenlijk overzicht van kandidaten, bedrijven en initiatieven. Dit overzicht willen we ordenen per fase, zodat de route met initiatieven duidelijk is. Ook willen we gebruik maken van de Stichting Every Day Hero’s voor praktische zaken voor overstappers, zoals een fiets of rijbewijs.

 Tot slot zijn er nu al goede verbindingen tussen het team overstappers/arbeidsmarktcoaches en de arbeidsmarktregio’s.

Themalijn Leren en ontwikkelen

Pilot extra begeleiding BBL-studenten
We sluiten aan bij een pilot waarin we extra begeleiding bieden aan BBL-studenten, met als doel de uitstroom en uitval te verminderen. Deze pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met ROC Tilburg. Door extra aandacht te besteden aan de begeleiding van studenten willen we hen beter ondersteunen in hun leerproces en het succesvol afronden van hun opleiding bevorderen.

Opzetten en inrichten marktplaats voor Hybride Technisch Onderwijs (HTO)
Een belangrijk project dat momenteel loopt is het opzetten van een marktplaats voor Hybride Technisch Onderwijs. Deze marktplaats bevat een toolbox met hulpmiddelen, documenten en afspraken die het onderwijs en bedrijfsleven ondersteunen bij het vormgeven van HTO. De marktplaats fungeert als centrale plek waar betrokken partijen toegang hebben tot waardevolle informatie en praktische tools.

Sessie met grote bedrijven over Hybride Technisch Onderwijs
We organiseren een sessie met grote bedrijven uit verschillende branches om het nut en de noodzaak van HTO onder de aandacht te brengen. Het doel is om bedrijven beter te informeren over HTO en hen actief te betrekken bij de uitvoering ervan. We hopen hiermee niet alleen meer kennis te delen, maar ook de betrokkenheid van bedrijven bij HTO te vergroten.

Beter afstemmen en samenbrengen van bestaande initiatieven
Er zijn al veel initiatieven op het gebied van promotie en voorlichting binnen de technieksector, maar deze zijn nog niet altijd goed op elkaar afgestemd. We werken eraan om deze inspanningen beter te coördineren, zodat we gezamenlijk een sterker verhaal kunnen neerzetten en meer jongeren kunnen enthousiasmeren voor een carrière in de techniek.

Verbinden van onderwijsaanbod van ROC’s en opleidingsbedrijven
We willen een beter overzicht creëren van de bestaande opleidingsmogelijkheden op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) door het onderwijsaanbod van ROC’s te verbinden met het aanbod van opleidingsbedrijven. Daarnaast streven we naar een verbeterde samenwerking tussen deze partijen, wat uiteindelijk moet leiden tot een optimale leeromgeving voor technische vakmensen.

Organiseren van docentstages
Om de verbinding tussen het onderwijs en de praktijk te versterken, organiseren we stages voor docenten bij technische bedrijven. Deze stages geven docenten waardevolle praktijkervaring, waardoor ze hun lessen nog beter kunnen afstemmen op de actuele ontwikkelingen en behoeftes in de technische sector.

Met deze initiatieven werken we hard aan het versterken van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en zetten we ons in voor de toekomst van de technische sector in Brabant.

Themalijn Slimmer werken

Techniekcoalitie Brabant heeft een aantal succesvolle activiteiten op dit thema. Denk hierbij aan het inzetten van de quickscan, het aanbieden van een kosteloos 40-uurs innovatietraject en een leuke eerste pilot van Het Slimste Idee in de Techniek. Uit de tussentijdse evaluatie is gebleken dat onze dienstverlening goed en compleet is, maar dat er nog ruimte voor verbetering is in de samenwerking tussen adviseurs en bedrijven en het administratieve proces. Er valt nog veel te winnen door van elkaar te leren.

Concrete aandachts- en verbeterpunten voor de komende periode:

  • Een bedrijf kan een tweede traject aangaan met dezelfde adviespartner. 
  • Geopperd idee is een hackathon voor bedrijven, gebaseerd op een specifieke casus
  • Het administratieve proces wordt opnieuw ingericht zoat de bedrijfsbezoeker in de lead is, en het efficiënter werkt. 
  • Er wordt, gekoppeld aan de innovatietrajecten, gekeken naar het inbedden van dienstverlening gericht op AI. 
  • Er worden drie aanbieders geselecteerd om een medewerker-ontwikkelapp aan te bieden via de Techniekcoalitie. Hiervoor krijgen bedrijven 20 uur kosteloos advies.

Foto’s