Traject hybride techniekopleider 2023 van start

Een ‘leven lang leren’ in de techniekbranche


Met volle aandacht bij de les. Zo begonnen 18 technische vakmensen op donderdag 5 oktober 2023 aan hun eerste cursusavond van het traject ‘hybride techniekopleider’. Het komende jaar leren zij hoe ze hun praktijkkennis en -ervaring kunnen overdragen aan hun (toekomstige) techniekcollega’s.

Na de succesvolle cursus van 2021 én 2022 – met beide 13 geslaagde techiekopleiders – gaat deze nieuwe groep praktijkprofessionals ook het avontuur aan. Tijdens 11 groepsbijeenkomsten bij ROC Tilburg leren ze onder meer didactische vaardigheden om zo (toekomstige) techniekcollega’s op te leiden en actuele kennis te delen.

Van didactische tools tot nieuw netwerk

De enthousiaste woorden van spreker Wilfred van Hout, Regiomanager Bedrijven Zuid-Nederland, zette gelijk de toon voor de avond. Die positiviteit klonk ook door in de motivatie van de deelnemers. Voor velen is die gelijk: kennis overdragen naar anderen, ofwel in het eigen bedrijf ofwel in (gast)colleges. “Ik zit al 13 jaar in het vak”, vertelt installatietechnicus Joe van Dalen, “maar hoe draag ik mijn kennis nu goed over naar anderen? Die didactische ‘tools’ hoop ik in deze cursus te leren.” Daar sluit senior assemblage medewerker Hans Voermans zich bij aan: “En hoe ga ik pedagogisch verantwoord om met onze stagiairs. Het is nu een kwestie van ‘laat ze maar gewoon meedraaien’, maar zo werkt het niet. Ik wil graag grip krijgen op welk niveau ik welke kennis aan hen over kan brengen.”  

Daarnaast gaven configuration specialist Marcel Bos en product sales manager Jeroen Hartog aan op zoek te zijn naar iets ‘nieuws’ in hun huidige baan. “Ik wilde iets anders erbij”, geeft Marcel aan. “De cursus wekte mijn interesse. Maar, ligt dit mij ook? Dat is de vraag. Naast mijn eigen ervaringen kijk ik vooral ook uit naar die van mijn cursusgenoten. Daar leer ik weer van.” “En mijn netwerk verder opbouwen”, vult Jeroen aan. “Naast mijn didactische vaardigheden ontwikkelen, zie ik dat als extra bonus van deze cursus. Nieuwe mensen ontmoeten én even uit je dagelijkse routine om nieuwe dingen te ontdekken.”

Leven lang leren

De cursus stimuleert een ‘leven lang leren’ in de technische industrie en versterkt de verbinding tussen bedrijfsleven en onderwijs. Uiteindelijk kunnen de deelnemers trainingen, cursussen en workshops geven in het bedrijfsleven of op (v)mbo-scholen. Ook kunnen ze lesmateriaal ontwikkelen en jongeren of juist ervaren collega’s coachen. Het cursustraject is laagdrempelig, zodat het goed past naast het huidige werk.

De deelnemers komen van verschillende technische bedrijven, van installatie tot metaal. Allemaal hebben ze al een technische opleiding op mbo-niveau, volop praktijkervaring en vooral veel enthousiasme om anderen iets (nieuws) te leren. Iedere deelnemer loopt 80 uur stage bij een ROC en/of vmbo-school in de buurt, naast de lessen.

Over Techniekcoalitie Brabant

Brabant heeft een oplopend tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Bedrijven in de techniek worden geconfronteerd met een snel veranderende marktvraag en verschillende technologische innovaties. Dit vraagt om blijvende ontwikkeling bij ondernemingen, werknemers en opleidingen. Techniekcoalitie Brabant ondersteunt ondernemers, hun werknemers én werkzoekenden op het gebied van leven lang ontwikkelen in de techniek om toekomstbestendig te worden.

Techniekcoalitie Brabant wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, en is een samenwerking van Avans Hogeschool, A+O Metalektro, Curio techniek & technologie, FME, FNV Metaal, Fontys Hogeschool, Koninklijk Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, Midpoint, OOM, ROC Tilburg, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), Techniek Nederland, West-Brabant werkt met talent en Wij Techniek.

De cursus ‘Hybride techniekopleider’ wordt gefinancierd door Techniekcoalitie Brabant, met bijdragen vanuit Regio Deal Midden- en West-Brabant, opleidingsfondsen van de technische sectoren en bouw (OOM, A+O Metalektro, Wij Techniek en Bouwend Nederland).

Kijk voor meer informatie over de cursus Hybride techniekopleider bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.