Van techneut naar ondernemer

Samen begonnen ze als techneuten op de werkvloer: Bart Koolen en Jeroen Maas, eigenaren van Komatech Machinebouw. Inmiddels hebben ze zes man in dienst, werken ze met zzp’ers en blijft de vraag naar werk groeien. “Dan heb je ineens écht een onderneming. Maar, wat nu?” Met het 40-urige innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant stelden Bart en Jeroen doelgericht hun (klant)focus opnieuw vast.

Na de middelbare school vonden techneuten Bart en Jeroen elkaar weer in hun passie: speciaalbouw. Toen Bart vastliep met een opdracht, schakelde hij de hulp van Jeroen in. Als zzp’ers besloten ze hun krachten te bundelen. Zo ontstond in 2018 Komatech: machinebouw, automatisering en service voor verwerking en verpakken van hoofdzakelijk agro-food producten.

Werk voorop

Zaken gingen goed, en Komatech kreeg steeds meer medewerkers. “Nu zijn we ongeveer met tien man. In de ‘organische’ groei van ons bedrijf stond het werk voorop; daar ging al onze tijd in. De schoorsteen moet roken, dus we pakten alles aan”, vertelt Jeroen. Bart vult aan: “Van origine zijn we techneuten. Het liefst maken we elke week iets anders. Commercieel gezien is dat helaas lastig. We wilden wel meer naar standaardwerk toe. Maar, hoe? Wat wil onze klant? En wat past nu eigenlijk écht bij ons?”

Op de goede weg

Terwijl Bart en Jeroen worstelden met deze vragen, kwam de mogelijkheid voor het innovatietraject voorbij. Tijdens vijf intensieve sessies met organisatieadviesbureau Ydo werkten de Komatech-eigenaren aan hun ondernemersperspectief. Zo brachten ze hun waarden in kaart, stelden ze hun merktype vast en evalueerden ze welke soorten klanten nu nog bij hen pasten. Bart: “Uiteindelijk zaten we op de goede weg. Maar nu is dat ook gewoon helder voor ons. Klantgerichtheid en service zijn én blijven onze basis. Onze hoofdfocus.” “Bovendien is onze expertise als techneut ook onze kracht van het bedrijf,” aldus Jeroen. “Onze klant vertrouwt ons, omdat wij precies weten waar we over praten.”

Vernieuwde focus

“Onze ervaring met het innovatietraject? Heel eerlijk gezegd, begonnen we er zonder verwachtingen aan. Maar we zijn blij dat we deze stap hebben gezet”, aldus Bart. “Normaal nemen we niet de tijd om voor dit soort eigenaarszaken met z’n tweeën te gaan zitten”, vervolgt hij. “We zien nu écht wel het belang in om bezig te zijn met het grotere plaatje. Het is niet alleen meer ‘onze’ hobby.”

“Door het traject zijn we nog bewuster geworden van onze rol als ondernemers”, geeft Jeroen aan. “Met deze vernieuwde focus zorgen we voor duidelijkheid bij onze klant. Maar vooral ook in onze (toekomstige) vacatures. Zodat nieuwe medewerkers matchen met ons bedrijf. En we een fijne werkplek zijn én blijven voor iedereen.”

Ook een frisse blik nodig?

Is jouw bedrijf actief in de bouw, installatie, metaal of metalektro? Ben je gevestigd in Brabant? En wil je jouw team in beweging brengen? Met het innovatietraject van Techniekcoalitie Brabant krijg je kosteloos advies en ondersteuning om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst! Start met een laagdrempelige quickscan om te bepalen waar je als organisatie staat. Met deze waardevolle informatie ga je vervolgens met één van de specialisten aan de slag met jouw vraag. Wil jij ook die frisse blik van buiten? Kijk voor meer informatie bij het aanbod van Techniekcoalitie Brabant.