Terug ’thuis’ in de techniek

Het tekort aan vakmensen binnen de techniek is groot. Er is niet één oplossing. Maar, zij-instroom kan bedrijven zeker een mooie kans bieden. Zo keert Cemal Karahan (53 jaar) na vele jaren als zij-instromer terug naar zijn ‘eerste liefde’: de techniek. “Ik ben zo blij dat ik weer tussen de CNC-machines sta.”

Sinds de zomer van 2022 werkt Cemal als verspaner bij Goburg Metaalbewerking in Ossendrecht. Een toeleverancier van verspanende bewerkingen gericht op CNC en conventioneel draaien en frezen van onderdelen voor diverse markten. “Dit is nu mijn tweede thuis”, zegt Cemal met een grote glimlach.

Baanverlies door coronacrisis

Zoals velen verloor ook Cemal zijn baan door de coronacrisis. Zijn contract als machine-omsteller bij een verpakkingsbedrijf werd niet verlengd. In die periode had hij net een flatwoning gekocht waar hij met zijn twee zoons woont. “Het was de grootste klap in mijn leven. Alles werd onzeker. Maar, ik wilde niet opgeven!”

Een baan vinden in de coronacrisis bleek toch een grote uitdaging. Zeker op zijn leeftijd. Na bijna één jaar werkloosheid meldde Cemal zich bij het UWV voor Talent naar Techniek. Hij wilde weer met zijn handen werken. Zo was hij ooit als 19-jarige zijn carrière gestart, als conventioneel draaier/frezer: “Die technische basis vergeet je nooit meer. Het is zo ontzettend leuk om te zien hoe je je eigen producten kan maken.”

Leren en werken

Via het UWV kwam Cemal terecht bij Stichting Vakopleidingen Metaal & Techniek (SVM). Hier volgde hij één dag in de week de opleiding ‘CNC Draaien’, aangevuld met de cursussen ‘Meettechniek’ en ‘Tekening lezen’. “Voor leren ben je nooit te oud. Als je je hersenen ‘fris’ wilt houden, moet je gewoon de boeken induiken”, vertelt Cemal, “Ik wilde deze cursus heel graag doen om straks waarde te leveren voor mijn toekomstige werkgever én collega’s.” 

Intussen vond het UWV Werkgeversservicepunt West-Brabant voor Cemal een meewerkstage voor vier dagen bij Goburg Metaalbewerking. Eigenaresse Anita Govaarts: “Mensen die de (over)stap willen maken naar techniek, willen we zeker de kans geven. We hebben weinig verloop, maar ook bij ons staan standaard vacatures open.” Ze voegt nog toe: “Met onze begeleiding en eventuele opleiding kunnen de mensen een mooie toevoeging voor ons bedrijf zijn. Als ze er maar écht voor kiezen. Zo ook Cemal. Hij is enorm enthousiast en leergierig. Hij vult ons team van ambitieuze mensen goed aan. Ze hebben hier allemaal liefde voor het vak.”

Thuisgevoel

Cemal voelde zich meteen thuis bij zijn nieuwe collega’s. Zij staan hem bij in zijn werk en helpen hem om beter te worden in zijn vak. “Zodat ik straks ook zelf die kennis weer over kan dragen.” En daar nemen ze bij Goburg de tijd voor. Anita: “Vanwege zijn eerdere werkervaring kon Cemal na enkele werkdagen al vrij snel zelfstandig aan de slag met het productiewerk. Wel staat hij nog standaard onder begeleiding van onze chef werkplaats. Maar, onze kleine club van medewerkers let sowieso altijd op elkaar. Om samen beter te worden in wat we doen.”

Techniek voor allemaal

Of techniek voor iedereen is? Een technische opleiding of ervaring is zeker niet vereist om in de techniek aan de slag te kunnen. Anita: “Het allerbelangrijkste is dat de mensen willen leren. Wij bieden ze de kans wel.” Als tip geeft Cemal nog mee: “Je moet er gewoon vol voor gaan!”  

Maak de switch

Ben jij op zoek naar werk in de techniek? En wil je graag met iemand in gesprek om te kijken of een technische baan iets voor jou is? Of ben je juist benieuwd wat zij-instromers voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met arbeidsmarktcoach Anja van Bladel, Techniekcoalitie Brabant via info@techniekcoalitie.nl of 06 31 75 73 39.

Kijk zeker ook eens verder bij ons aanbod.