x
Podcast banner

Beluister nu de nieuwste aflevering van onze podcast 'Ondernemerschap in de techniek'!

Techniek bood meer uitdaging in mijn werk

Van glazenwasser naar onderhoudsmonteur. Begin januari 2023 maakte Michelle Willemsen (30 jaar) de stap naar techniek. Waar ze eerst ramen liet glanzen, straalt ze nu vol trots bij het onderhoud van cv-ketels. “Sankomij Installatietechniek biedt mij uitdaging, afwisselend werk én een toekomst om te doen wat ik leuk vind: bezig zijn met mijn handen.”

Assemblagemedewerker, koerier, logistiek medewerker en glazenwasser. Na diverse banen heeft de Eindhovense Michelle haar plek in de arbeidsmarkt gevonden, in de techniek. “Een raam is en blijft een raam. Als glazenwasser vond ik geen uitdaging meer in mijn werk”, begint Michelle haar verhaal. “Bij Sankomij heb ik juist veel opties. Nu ben ik onderhoudsmonteur, maar ik kan ook loodgieter worden of  doorgroeien naar servicemonteur. Qua werk is er nieuwbouw, maar ook renovatie. Het is zo’n uitgebreid pakket aan uitdagingen, groot en klein. Zo kan ik mezelf blijven ontwikkelen.”

Mijn werkdag: vrijheid en afwisseling

“Om 08.00 uur begint mijn dag bij de eerste klant”, vertelt Michelle. “Dan start ik vanuit thuis. Soms begin ik ook in het magazijn, op ons hoofdkantoor, om materiaal te verzamelen. Maar, die tijd mag ik helemaal zelf indelen; dat is mijn eigen verantwoordelijkheid. Die vrijheid is ontzettend fijn.”

“Daarnaast houd ik van de afwisseling in mijn werk”, gaat Michelle door. “Zo ben ik niet continu op dezelfde locatie aan het werk. Dan zouden de muren op mij afkomen; dat is niet aan mij besteed. Maar, ook zie ik in een werkweek veel verschillende mensen. Even dat babbeltje maakt de dag weer een stukje interessanter.”

Als het om interactie met haar collega’s gaat, laat Michelles werk dit minder toe. “Collega’s zie ik vrij weinig”, legt ze uit. “We zien elkaar enkel bij het magazijn, de groothandel of in dezelfde straat. Maar, Sankomij organiseert wel regelmatig events. Denk aan teamuitjes of BBQ-avonden. Ondanks dat ik tijdens het werk alleen op pad ben, creëert dat toch het teamgevoel.”

Mijn tip: vraag een meeloopdag aan

“Twijfel je over een baan in de techniek? Vraag dan zeker een meeloopdag aan”, zegt Michelle enthousiast. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Sankomij gaf ik direct aan dat ik graag een dagje met een onderhoudsmonteur wilde meelopen. Dat kon, geheel vrijblijvend. Ideaal, toch?”

Ze vervolgt haar verhaal: “Die ene dag met Jos was voor mij hét teken om de overstap te maken. Jos had al jarenlang ervaring als monteur en gaf mij een duidelijk én eerlijk beeld van het werk. Tegelijkertijd kreeg hij, namens het bedrijf, een goede indruk van mij als mogelijke toekomstige collega. Binnen een week had ik het contract getekend.”

“In de technische wereld zijn de mogelijkheden oneindig. Er is genoeg werk. Bovendien valt er persoonlijk qua ontwikkeling voor mij nog zo veel te halen. Dat gevoel dat je een hele toekomst voor je hebt, tot aan het pensioen, stelt mij gerust”, sluit Michelle af.