Techniek: take a chance on me!

Techniek draait ook om… kansen geven! Zowel voor werknemer als werkgever. Door verder te kijken dan het stereotiepe beeld van metaalbewerking, heeft Mark Lousberg (32 jaar) nu zijn droombaan als CNC-verspaner. Waar hij techniek een kans gaf, gaf eigenaar Jelle Touw (51 jaar) hem de mogelijkheid om zich als ‘overstapper’ te ontwikkelen binnen Fijnmechanische Industrie Touw BV. “Bij eerste binnenkomst was Mark heel zenuwachtig, maar met onze support is hij inmiddels een echte vakman. Hij heeft gewoon dat ‘gevoel’ voor techniek in de vingers. ”

“De tijd vliegt voorbij als ik met mijn handen werk”, start Mark zijn verhaal. Waar hij in zijn vrije tijd sleutelt aan scooters en auto’s, gebruikt hij nu zijn skills in de fijnmechanische industrie bij FMI Touw. “Van hele ingewikkelde kleine onderdelen tot iets grotere stuks; elke dag is afwisselend met zo veel producten”, vertelt hij blij. “Het is ontzettend leuk werk! Ik had eigenlijk een heel ander beeld van metaalbewerking. Je weet wel, met zo’n hamer of beitel in de hand tussen de rondvliegende vonken. Maar, dat is het totaal niet. Het is heel precies en mooi werk. Inmiddels kan ik zelf de machine bedienen. Dat is zo gaaf!”

Een nieuwe start

Zo blij als Mark nu is, was hij enkele jaren geleden niet. “Ik kwam helaas met mijn gezondheid in de knoop”, licht Mark toe. “Ruim vier jaar was ik noodgedwongen werkloos. En geloof mij, van zo lang thuiszitten, word je absoluut niet gelukkig. FMI Touw gaf mij een nieuwe start, een tweede kans; ik zit nu écht op mijn plek.”

“Wat Mark doet, doet hij heel goed”, begint Jelle. “Wij ondersteunen hem zelfs om verder te leren. Om zich te blijven ontwikkelen. Zodat hij van vakman naar ‘vakidioot’ kan evolueren. Zo is hij nu in staat om het product technisch goed te maken. De volgende stap is hoe hij dat op een economisch verantwoorde wijze goed kan doen.”

Positieve instelling

Ook deelt Jelle nog een stukje ondernemerswijsheid: “Er valt zo veel meer uit mensen te halen dan dat ze soms zelf weten. Maar, als je iemand als Mark of een andere ‘overstapper’ aanneemt, moet je hem of haar wel bij de hand nemen. Laat je ‘m los, dan mislukt het vaker. Je moet er wel de focus op houden, en vooral een positieve mindset overbrengen. Dat merken we nu bij Mark ook. Hij kijkt vooral wat hij al wél kan, en verder nog leren wil.”

Geef het een kans!

Werken in de techniek? “Geef het een kans”, zegt Mark. “Ga op bezoek bij een bedrijf. Stel vragen! Pas dan leer je hoe techniek in elkaar zit. En door jezelf te verdiepen, vind je zomaar, net als ik, een baan die bij je past.

Pak die kans, adviseert Jelle ook aan andere ondernemers. “Maak de drempel zo laag mogelijk”, sluit hij zijn verhaal af. “Het risico op het aannemen van een overstapper is nul; je moet er alleen wel écht tijd in investeren. En ja, tijd is altijd kostbaar. Maar een goede werknemer is, bij wijze van spreken, op zijn of haar beurt onbetaalbaar!”